Korona on osoittanut todellakin sen, että asiat tuppaavat muuttumaan ja nopeastikin sitten. Vielä hetki sitten Ulkoministeriö sanoi, että suomalaiset saavat aina palata kotiin. Tavallaan se kai vieläkin pitää paikkansa, jos vaan löytää keinon tulla. Niitä on ainakin radikaalisti vähennetty.
Sen enempää menemättä siihen miksi, mutta meidän talvehtimissuunnitelmat on ehtineet muuttua talven aikana useampaan otteeseen. Siihen on vaikuttanut x-määrä meistä riippumatonta tekijää. Lisäksi asiaan liittyy yksityisyyden piirissä olevia arkaluonteisia asioita, joita kaikkia emme pysty avaamaan. Viimeisimmän ajatuksen mukaan olisimme lähteneet takaisin Suomeen joskus pääsiäisen jälkeen. Viime päiviin saakka se on jopa näyttänyt olevan ihan ok suunnitelma.
Se on ollut selvää jo pitkän aikaa, että paluumatka on todellakin pelkästään siirtymä, ei mikään nautinnollinen viinimatka halki Euroopan rypäletarhojen. Mm. Rioja on yksi pahiten koronasta kärsiviä alueita täällä Espanjassa. Ranskassakaan ei lukujen perusteella ole hurraamista.
Paluumatka on suunniteltu tehtäväksi omalla autolla, koska sellainen on täällä mukana. Auton jättäminen Espanjaan vaatisi sen rekisteröimistä Espanjaan, ja meiltä mm. NIE-numeron hankkimista, eli aikamoista byrokratiaa. En edes tiedä olisiko se tällä hetkellä mahdollista.
Pari päivää sitten Suomen hallitus tiukensi koronatoimia. Se johti siihen, että laivaliikennettä Suomeen suitsittiin. Myös rahtilaivojen henkilöliikennettä.
Finnlinesin sivuilla kerrotaan seuraavaa: "Osana koronaviruksen leviämisen rajoitustoimia hallitus on päättänyt laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenteen keskeyttämisestä toistaiseksi. Finnlines noudattaa viranomaisten päätöksiä ja ohjeita."
Varmaan osasitte arvata, että meidän oli tarkoitus tulla Travemünden kautta Helsinkiin. Finnlinesin viimeinen henkilömatkustajia kuljettava reittimatka on tätä kirjoittaessa lähdössä muutaman tunnin kuluttua, kello 03 ensi yönä, perjantaina 3. huhtikuuta puolella.
(Edit: päivää myöhemmin ilmoitettiin, että ainakin viikonlopun yli kulkee laivalla myös matkustajat. Tilanteet ovat muuttuneet tunneissa, ja näyttää muuttuvan edelleen, joten suunnitelmia on haasteellista tehdä.)
Siihen ehtiminen oli likimain mahdotonta kun tieto saapui. Fuengirolasta ajaa 27 tuntia suoraa ajoa Travemündeen. Olimme joka tapauksessa miettineet aiemmin, että ajamme sen lähes tauotta, koska joudumme ajamaan varsinaisten epidemiakaupunkien ja -maiden läpi. 27 tuntia saattaa vielä onnistua, vaikka kyydissä on pienet lapset, jos välillä pysähtyy vähän jaloittelemaan ja varaa kunnon eväät.
Tämä paluureitti taitaa nyt jäädä haaveeksi.
Jäljelle jäävät vaihtoehdot - valitse hyvin huono tai umpisurkea
Henkilölaivaliikenteen toiminta on hieman epäselvällä tolalla. Vaikuttaa nimittäin siltä, että esimerkiksi Tukholmasta ja Tallinnasta pääsee kuitenkin laivailemaan vielä Helsinkiin. En ihan ymmärrä logiikkaa, miksi Finnlines ei siis saa ottaa kyytiin suomalaisia henkilömatkustajia Travemündestä - eritoten kun siinä osassa Saksaa, jossa Travemünde sijaitsee, on sielläkin ulkonaliikkumiskielto.
Jos joutuu ajamaan Travemündeä pidemmälle päästäkseen laivaan, on todennäköistä, että joutuu myös yöpymään ja asioimaan useammassa epidemiamaassa, jolloin riski saada tartunta Suomeen palatessa kasvaa. Travemündeen voi yrittää yöpymättä.
Jos laivaliikenne lakkaa myös Tukholmasta ja Tallinnasta, on ajettava matka vieläkin pidempi, ja tarve yöpymiselle, ruokailulle ja asioimiselle epidemiamaissa, eli riski saada tartunta matkalla, vieläkin suurempi.
Valtion on tietysti ajateltava kokonaisuutta, mutta poikkeusluvalla myös erilaiset paluuvaihtoehdot olisivat mahdollisia.
Tässäpä eri ajomatkavaihtoehdot:
- Fuengirola- Travemünde 27 tuntia (+ laiva, ei mahdollinen tällä hetkellä)
- Fuengirola-Tukholma 41 tuntia (+ laiva)
- Fuengirola-Tallinna 43 tuntia (+ laiva)
- Fuengirola-Tornio 49 tuntia + Tornio-Helsinki 9 tuntia
= 58 tuntia
En tiedä teistä muista, mutta jo 27 tuntia autossa ilman yöpymistä missään pienillä tauoilla ja lasten kanssa on aika tiukka, mutta ehkä silti tehtävissä. Kaikki muut vaihtoehdot sen sijan paljon vaikeampia ja riskialttiimpia.
Vaihtoehtona on myös lentäminen, jolloin tietysti tuo autopulma jäisi elämään, ja se ehkä pitäisi päästä hakemaan myös jollain tapaa pois myöhemmin.
Lentoja Espanjasta lähtee tällä hetkellä vain Madridista. Se on Espanjan suurin tautipesäke. Ja sinnekin pitäisi päästä jotenkin ensin. Madridista pääsee ehkä Lontooseen, ja siitä esimerkiksi Tukholmaan. Pesäke, pesäke, pesäke. Ihan hirveän paljon ei houkuta tämäkään vaihtoehto.
On vaikea ymmärtää logiikkaa siitä, että vaikeuttaa näin paljon Suomeen pääsyä, sillä jos palata pitää, se tehdään kyllä, vaikkakin vaikeimman kautta. Näillä keinoilla kasvatetaan riskiä saada tartunta matkalla. Turhauttaa, kun on nyt jo ollut kolme viikkoa neljän seinän sisällä nimenomaan siksi, että välttäisi sen.
Sekin vähän turhauttaa, että vaikka rahtilaivat kulkevat edelleen, kyytiin ei pääse. Tässä ei ole edes kyse siitä, että vaatisi valtion piikkiin paluulentoja tai muuta, vain mahdollisuutta käyttää olemassa olevaa yhteyttä. Laivalla olisi mahdollista myös toteuttaa matkan ajan hyttikaranteeni varsin helposti.
Jos joku osaa selittää logiikan sen takana, että ihmiset joutuvat kulkemaan mahdollisimman pitkät matkat epidemia-alueiden kautta, kertokaa ihmeessä.
Senkään ei pitäisi olla ongelma, että laivan matkaan tulisi muita kuin Suomen kansalaisia lähtösatamasta. Tämähän on varsin helppo varmistaa.
Muutos tarkoittaa ainakin meidän kannaltamme sitä, että pahimmillaan ajamme epidemiamaiden kautta, yövymme, syömme ja asioimme niissä, ja tulemme potentiaalisesti tartunnankantajina Suomeen.
No miksi ette sitten palanneet jo aiemmin?
Ihan lyhyesti sanottuna, meillä ei ole ollut paikkaa mihin palata. Kotimme ollessa vuokrattuna, riskiryhmään kuuluvien isovanhempien nurkkiin emme halunneet mennä. Kavereidenkaan nurkkiin ei viikoiksi, tai kuukausiksi viitsi mennä kökkimään, ja harva varmaan edes ottaisi. Potentiaalisia koronatuliaisia täällä hei!
Omalta osaltaan voi myös miettiä kuinka pitkän aikaa olisi mahdollista maksaa esimerkiksi kahta vuokraa päällekkäin. Vuokranmaksuvelvollisuus kun ei lakkaa, vaikka lähtisikin maasta pois.
Aiemmin mainitsimmekin jo, että asiaan liittyy myös sellaista, mitä emme pysty avaamaan.
Arvioimme myös, että aiemmissa paluuruuhkissa on ainakin lentokentillä ja lennoilla hyvin todennäköisesti tartunnan saaneita jo, ja riski sairastua korkeampi kuin jäämällä. Jossain vaiheessa lennoille ei enää edes löytynyt koko perheelle lippuja.
Lisäksi emme olettaneet, että rahtilaivayhteyttä ei saisi jossain vaiheessa käyttää, ne kun joka tapauksessa kulkevat, ja satamassa on helppo tarkistaa kansalaisuus ja tarvittaessa toteuttaa myös hyttikaranteeni.
Kyllähän vakuutus korvaa, eikö niin!
Olemme soittaneet, ja lähettäneet perästä OP:lle ennakkopäätöspyynnön siitä, mitä matkavakuutuksen kriisiturva korvaa. Siitä on nyt aikaa kaksi viikkoa. Kyllä, odottelemme itsekin jännityksellä millainen päätös sieltä tulee.
Meillä on ollut ihan hyviä kokemuksia heidän kanssaan asioimisessa, mitä nyt yhdestä kamerasta piti aika pitkään tapella, mutta nähtäväksi jää tämä tapaus. Mukavaa olisi kuitenkin tietää mikä se päätös on, koska tottakai se on yksi tekijä, joka vaikuttaa meidän päätökseen pyrkiä Suomeen.
Muistutuksena tähän nyt tosin, että muistakaa aina katsoa matkavakuutuksenne kuntoon, ja että siinä on tarvittavat turvat. Koskaan ei tiedä, mitä maailmalla tapahtuu. Vaikka päätöstä ei vielä olla saatu, ainakin on mahdollisuus kriisiturvan takia saada tarvittaessa korvauksia.
Paluumatkaa odotellessa...
Tällä hetkellä on vaikea sanoa mihin vaihtoehtoon päädymme, koska päätökseen vaikuttaa niin monta tekijää. Rahtilaivan henkilömatkustajaliikenne on keskeytetty ainakin 13.4. asti, mutta ihmettelisin jos siinä vaiheessa mitään toimenpiteitä vielä höllätään. Ehkä toivossa on silti hyvä elää.
Lentämällä pahimpien tautipesäkkeiden kautta? Ajamalla pahimmillan 58 tuntia pienten lasten kanssa epidemia-alueilla yöpyen, syöden ja asioiden? Hyviä vaihtoehtoja palata Suomeen ei tällä hetkellä ole, mutta takaisin pitäisi kohta joutua. Emmekä suinkaan ole näillä suunnilla ainoat. Joillain pakottava tarve on vieläkin kovempi. Jäämme arpomaan vaihtoehtoja.
Suomalainen saa kyllä aina palata Suomeen, jos vaan koskaan keksii että miten.
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?
Vuoden 2020 #ReilutBlogit -kampanja kiinnittää huomion vaihtoehtoisiin matkustustapoihin ja lentämisen kompensointiin. Lue ihmeessä ja osallistu, jos et vielä ole niin tehnyt- kampanja on käynnissä koko vuoden!
Vuoden 2020 #ReilutBlogit -kampanja kiinnittää huomion vaihtoehtoisiin matkustustapoihin ja lentämisen kompensointiin. Lue ihmeessä ja osallistu, jos et vielä ole niin tehnyt- kampanja on käynnissä koko vuoden!