On olemassa kaupunkeja, joiden läpi kulkee pysähtymättä. Ehkä siksi, ettei niillä ole mitään kerrottavaa. Tai sitten ei vaan juuri sillä hetkellä ole samalla aaltopituudella kaupungin sykkeen kanssa. Se saattaa ikäänkuin vain humahtaa ohi, ilman, että sillä on mitään sanottavaa.
Sydney ei ole sellainen kaupunki, jonka läpi voisi kulkea, ilman että se jättäisi jäljen. Sen syke tulee yksinkertaisesti niin iholle, se ulottuu niin moneksi.
Jos aiemmin kirjoitin, miten rakastuin Sydneyn Manlyyn, voin huoletta kirjoittaa myös miten rakastuin koko Sydneyyn.
En muuttaisi Suomesta pois ihan mihin
tahansa- mutta Sydneyyn muuttaisiin
silmää räpäyttämättä,
sekuntiakaan miettimättä.
tahansa- mutta Sydneyyn muuttaisiin
silmää räpäyttämättä,
sekuntiakaan miettimättä.
Ensimmäinen varoituksen sana kuitenkin sinne haikaileville: Sydney ja Australia ovat superkalliita. Kannattaa varata siis sopiva lomabudjetti, sillä täällä ei halvalla pääse mitenkään. Hotelliyöt ovat pitkälti alkaen 100 AUD / yö, eikä ruokakaan ole erityisen edullista.
Normaali asuminenkin on suorastaan törkyhintaista. Löysimme majapaikan itsellemme Suomalaiset Sydneyssä Facebook-ryhmästä maailmanympärimatkan budjettiin sopivaan hintaan. Isäntämme Jani lähti road trippailemaan Ausseja, me asutimme miehen asuntoa ihan kivenheiton päässä Manly beachiltä. Janilla ei ole kiirettä takaisin Suomeen, enkä ihmettele. Lähes kotiportailta pääsee aamusurffille, patikoimaan tai huippuravintoloihin, mukavan leppoisaan tunnelmaan.
Saapuessamme Sydneyyn, takana oli kuukausi matkailuautoilua Uudessa-Seelannissa, joten oli ihanaa päästä kodinomaiseen paikkaan - nukkua oikeassa sängyssä, röhnöttää sohvalla telkkarin edessä, tehdä aamusmoothiet ja purkaa rinkkojen sisältö ympäri ämpäri lattiaa kun tilaa on. Käydä joka kerta suihkussa, jossa vedenpaine ei ollut haave vain.
Meitä myös väsytti tuolloin.
Ihan hirmuisesti.
Ihan hirmuisesti.
Enkä tiedä lakkasiko se väsymys missään vaiheessa loppumatkaa. Vietimme sen takia myös ihan tavallisia päiviä. Ja siitä huolimatta halusimme tietysti sykkiä samaa tahtia Sydneyn kanssa. Jaksoin hädin tuskin kahden viikon aikana tuottaa pari postausta Sydneystä, niin kiirettä piti, ja niin väsyneitä olimme. Lisäksi suunnittelimme Sydneyssä koko loppumatkan reitin, googlettelimme vaihtoehdot ja konsultoimme matkatoimistoakin, jonka seurauksena päädyimme muuten viikoksi Kiribatille.
Mutta Sydney, oli sillä tarjota kaikkea sellaista, joka sai väsymyksen kaikkoamaan silmistä ja mielestä, ainakin hetkeksi. Meillä kävi lisäksi tuuri: vanha kollegani töistä, Peter ja vaimonsa Hanna olivat perheineen muuttaneet Sydneyyn vähän aiemmin. Miikan vanha koulukaveri Miia asui brittimiehensä ja tyttärensä kanssa samoilla kulmilla. Heidän kauttaan tutustuimme myös muuhun suomalaisyhteisöön kulmilla, kuten Jenniferiin, joka on jo muuttanut miehineen takaisin Suomeen.
Lisäksi maailmanmatkaajatuttavamme Petri ja Laura asuttivat vaihteeksi Sydneyä kanssamme samanaikaisesti. Meillä oli siis paljonkin ihmisiä tavattavana ja nähtävänä. Ja mukavaahan se oli.
Palaan vielä myöhemmässä postauksessa kahteen perheeseen, johon tutustuimme Uudessa-Seelannissa karavaanarikeikalla, sekä mahtavaan picnicpäivään heidän ja vallabien kanssa.
Mutta ne asiat. Tee Sydneyssä ainakin nämä.
1. Syö brunssi ja hampurilainen
Sydneyn ruokascenelle on vaikea vetää vertoja. Sieltä löytyy kenelle tahansa ruokarajoitteisellekin lähestulkoon mitä tahansa. Niin kutsutuilla normisekaaneilla, eli suurimmalla osalla jotka syövät sekä lihaa että kasvista, menee kuitenkin parhaiten. Tarjontaa missa tahansa on yllin kyllin, mutta nuo iloiset aussit taitavat burgerit aivan jumalattoman hyvin.
Itse suosittelen lämpimästi Moo Gourmet Burgeria, josta löytyy aivan JUMALATTOMAN hyvät burgerit. Oho, sori, innostuin. Täältä saa paitsi normiruokailija, myös keliaakikko aivan HERRAJUMALAMITENHYVÄT purilaiset. Oho, sori taas. Listalla on muuten lihavaihtoehdoista about mitä tahansa, myös kengurua.
Muuten suosituksen purilaisista saa myös Lord of the Fries ja Grill'd, jotka löytyvät myös monesta muusta kaupungista Ausseissa.
Lisäksi brunssit. Kokeilimme Peterin ja Hannan kanssa Manlyllä paikkaa nimeltä Manly Wine eräskin kaunis sunnuntaiaamupäivä, palkaten molempien lapsille yhteisen (suomalaisen) lastenhoitajan ja lähdimme liesuun aikuisporukalla. Molemmat naiset päätyivät ahneuksissaan ottamaan "The Full Manly"-lautasen, jossa laatu oli korvattu määrällä, miehet fiksummin valitsivat hurjan herkulliset "Eggs Benny" -annokset, jotka palkitsivat laadulla, ei määrällä, mutta ei niistäkään nälkä jäänyt. Palvelu kuitenkin hieman takkusi. Luonnollisesti paikka, jossa on oma listansa aamiaiscocktaileille, ei voi silti olla erityisen huono.
Petrin ja Lauran ihastuttavasta seurasta saimme nauttia Coogee Pavillionissa käydessämme maistelemassa paitsi ostereita, myös kevyitä lounaslautasia viinilasillisen kera. Tunnelma oli supermukava, vaikkakin paviljonki on suuri ja jokseenkin äänekäs ympäristöltään. Ruoan hintalaatusuhde oli jokseenkin kohdillaan kuitenkin. Lisäksi täältä pääsee pyörimään sekä Coogeen rannalle, että pienellä patikoinnilla legendaariselle Bondi beachillekin.
2. Käy patikoimassa
Sydney on rannikkokaupunki, ja sen rannikot ovat aivan uskomattoman kauniit. Kaikki maisemat ovat enemmän kuin henkeäsalpaavat.
Olisi tehnyt mieli vetää koko Coastal Walk, mutta voimat eivät yksinkertaisesti riittäneet. Teimme siis Manly Lagoon to North Head -patikoinnin, johon sai siihenkin useamman tunnin menemään, ja yhden päivän uppoamaan. Kannatti se silti. Ja matkalla oli muutama aivan hurmaava kahvila, josta yhdestä sai jumalattoman hyviä gluteenittomia muffinseja. Otin useamman. Tietysti.
Lisäksi kävimme tekemässä Coogee to Bondi walkin. Kahden upean ja suositun rannan väliin mahtuu useampi hurmaavan pieni poukama ja ranta.
3. Lekottele Manlyn lautalla laineilla
Manlyn lautta on jotakuinkin Sydneyn klassikko. Manly ei ole ihan keskustassa. Se on ehkä vähän kuin asuisi huomattavasti eloisammassa Kauniaisissa tai Kulosaaressa kun miettii Helsingin mittakaavaa. Sydneyn ytimestä lähtevä lautta on liikennöinnyt aina vuodesta 1855. Matkalla saa upeat näkymät rannikoista, parhaimmillaan saattaa jopa nähdä valaan uiskentelevan rinnalla. Matka kestää noin 30 minuuttia. Kannattaa tarkistaa etukäteen vuorovälit - ne ovat harvemmassa aikaisin aamusta ja myöhempään illasta. Se on ehkä ainoa haaste Manlyllä asumisessa. Paitsi että paikka on niin ihana ettei sieltä edes halua lähteä pois.
Sydneyssä kannattaa muuten ostaa liikkumiseen Opal card, joka tuolle lautallekin käy. Siinä on päivälle ja viikolle maksimihintaraja, jonka jälkeen matkustat ilmaiseksi.
4. Samoile kaupungin kaduilla
Sydneyn keskustassa on toinen toistaan parempia kahviloita. Eri asuinalueilla on omat ravintolansa, pienet putiikkinsa, oma henkensä. Kannattaa vaihdella maisemia, piipahtaa vaikka useammassakin kahvilassa (flat white on kuulemma todella hyvää lähes missä tahansa, vinkkasi Petri), tai jos kahvi ei maistu, kuten meille ei, miksei ottaisi asiakseen kokeilla eri jäätelöputiikkeja? Meiltä saa suosituksen ainakin Gelato Messina.
5. Oopperatalo
Ei tästä varmasti tarvitse sen kummempaa sanoa. Katso sitä läheltä, katso sitä kaukaa, käy koskettamassa, ehkä sisälläkin. Jos mahdollista, katso sitä VividSydneyn aikaan. Silloin se on aivan uskomaton väriloistossaan.
Näillä viidellä pääset jo hyvin alkuun. Ja lisää toki omat vinkkisi alle!
Tämän lisäksi ei tietysti kannata unohtaa rannoilla hengailua, erityisesti jos on viehtynyt surffaripoikiin ja -tyttöihin, itse surffaamista jos siitä tykkää, esimerkiksi valasbongausristeilyä tai Blue Mountainsia (jonne me emme sittenkään menneet, koska olihan noita vuoria jo siinä vaiheessa nähty).
Varo kuitenkin Sydneyä.
Voi helposti käydä niin,
että se jättää sinuun ikuisen
kaipuun takaisin.
Voi helposti käydä niin,
että se jättää sinuun ikuisen
kaipuun takaisin.
PS. Jos muuten teitä kiinnostaa suomalainen design Australiassa, Peter on juurikin luonut ABC:lle siellä paljon uutta. Taitaa käydä niin, ettei Peteriäkään perheineen tarvitse enää takaisin Suomeen odottaa.