Se on samaan aikaan ihanaa ja kamalaa. Vieraat. Se toisaalta saa meidät tekemään ja näkemään kaikkea kivaa, ja on aina yhtä ihanaa nähdä ystäviä ja läheisiä, mutta samalla se sekoittaa meidän arkipyörityksen. Nyt kun asumme täällä aurinkoisessa ja lämpöisessä Fuengirolassa talven, ja tänne on lyhyt lentomatka ja niillä edulliset hinnat Suomesta, ja meillä on kohtuullisen iso asunto täällä, tunkua on riittänyt.
Vieraita on ollut tulossa niin paljon, että aika monelle on jouduttu sanomaan ei.
Yleensä ehdotettu ajankohta on ollut huono tai epäsopiva, mutta jossain vaiheessa totesimme myös, ettemme vaan kykene ottamaan vieraita niin paljoa, kun tulijoita olisi. Emme yksinkertaisesti jaksa elää niin, että vieraiden välissä olisi joskus jopa vain päivä tai kaksi.
Suurin ero on nimittäin siinä, että ihmiset, jotka tänne tulevat, viettävät lomaa. Me taas vietämme täällä arkea. Emme voi pitää lomaa jatkuvasti, koska meillä on arkirutiinit pyöritettävänä.
On koulut, on työt, kotihommat, ja vielä aika liuta käytännön asioita kun seilaa kahden maan välillä.
Ja sitäpaitsi, nimenomaan arki täällä on aika ihanaa.
Pitää myöskin olla aikaa, mitä viettää ihan vaan perheen kesken ja rauhassa. Ilman sitä, ei saa vastapainoa kaikelle muulle. Pitää saada kävellä kalsareissa tai ilman kalsareita aina välillä omassa kodissa.
Niin se vaan kuulkaa on.
Meillä on käynyt keskimäärin yhdet vieraat kuukaudessa. Ja noin kerran kuukaudessa Miika on käymässä Suomessa. Kun on viettänyt mukavasti yksinhuoltajaviikkoa kahden lapsen kanssa, sitä kaipaa pientä hengähdystaukoa kahden aikuisen voimin, ja lisäksi kaikki perheenjäsenet ihan vaan keskinäistä aikaa, vaikkakin sitten hengailua kotisohvalla katsoen Adventure Timea.
Lisäksi siirrämme esimerkiksi joka vierailulle vauvan nukkumaan meidän aikuisten huoneeseen, ja muutamme sänkyjen ja huoneiden järjestystä. Tavarat ei ole lainkaan niillä paikoilla, kuin jos olemme kotona vain keskenään.
Se sekoittaa (ja saa niin tehdä) kaiken aina hetkeksi. Mutta mielummin vain hetkeksi.
Meillä on ollut varsin ihanat vieraat nyt ensimmäisenä talvena. Kaikki vierailut on menneet erinomaisen jouhevasti ja mukavasti, vaikka Cocoa etsimässä -blogin Arnalla ja Artsilla olisi voinut käydä ehkä vähän parempi tuuri vielä koko perheyksikön osalta.
Sillä on ollut suuri merkitys, miten vieraat ovat asettuneet meille vierailun ajaksi, ja miten paljon itse kukin on osallistunut tekemisiin.
Kaikki ovat myös ymmärtäneet tulevansa nimenomaan toisen kotiin, ja osaksi arkirumbaakin. Melkeinpä kaikkien kanssa ollaan myös tehty jotain ekstrakivaa, joka meillä on ollut muutenkin agendalla. Vieraiden saapuminen on vain saanut aikaan sen, että vihdoin ollaan tehtykin asialle jotain.
Kun asutaan saman katon alla ja syödään samassa ruokapöydässä, on ilmiselvää, että kyse on yhteispelistä, jonka avulla saadaan vierailut toimimaan mahdollisimman hyvin molemminpuolisesti. Jäin oikein ajatuksella miettimään, mikä kaikki on saanut näistä niin toimivia, ja päädyin seuraaviin syihin.
1. Oma-alotteisuus
Monella saattaa olla vaikeaa 'änkeä toisten yksityiselle reviirille' ja ehkä pelkää myös tekevänsä väärin. Kun tilanne on se, että ollaan toisen kotona, ja toisella on ihan normaalit arkijutut pyöritettävänä, silloin ei varmaan pistä pahaksi, vaikka oma-alotteisesti laittaisi astiat tiskikoneeseen tai tyhjentäisi koneen, tai miksei vaikka laittaisi aamiaista tai jotain muuta ateriaa.
Oma-alotteisuus säästää siltä, että isäntäperhe joutuu leikkimään hotellihenkilökuntaa ja vastaavasti myös siltä, että tarvitse pyytää tekemään asioita, joka saattaa sekin tuntua näin suomalaisittain jotenkin tunkeilevalta.
Reippaasti siis vaan kantamaan lautasia tiskikoneeseen, tai edes kysymään 'voisinko auttaa jotenkin'.
2. Rahankäyttö
Jos on etua siitä, että puolisoilla suhteessa on suhteellisen samanlainen tapa käyttää rahaa, on myös erinomaisen hyvä, että esimerkiksi matkaseurueella on jokseenkin samantyyppinen rahankäyttö. Se nimittäin heijastuu muuten nopeasti tekemisissä ja niinkin yksinkertaisissa asioissa kuin syöminen - jos toinen ei ole vaikkapa innokas ulkona syömisen osalta, ja toinen taas on, voi olla haasteita saada yhteispeli toimimaan.
Lisäksi on tietysti hyvä, jos esimerkiksi laskujen jaot menee jotakuinkin niin, että molemmat kokee sen oikeudenmukaiseksi.
Tietysti kohteita ja tekemisiä voi säädellä, jos vaikka elämäntilanne on sellainen, ettei rahaa ole yhtä paljon molemmilla käytössä, mutta sellainen perusajatus on varmasti hyvä olla saman kaltainen.
3. Vuorokausirytmi
Jos toinen haluaa heilua yömyöhään ja herätä puolilta päivin, ja toinen taas menee nukkumaan yhdeksältä ja herätä aamukuudelta, voi olla hankala sovittaa yhteisessä tilassa vuorokausirytmi niin, että molemmat tahot ovat tyytyväisiä. Molemmat joutuvat espanjalaisten pahviseinien takia hiippailemaan, tai muuten toinen saattaa olla herätessään kärttyinen.
Lisäksi yhdessä vietetyt hetket voi jäädä lyhyeen.
4. Yhteiset intressit
Jos toiset haluavat juosta eläintarhoissa ja syödä makkaroita, ja toiset ovat kaikkea eläinten hyväksikäyttöä vastustava vegaaniperhe, voi tulla pieniä yhteentörmäyksiä monessa suhteessa. Vastaavasti lomailijat saattavat haluta nähdä tuhat ja miljoona eri paikkaa lomaillessa, kun taas vakkariasujat ei ehkä jaksa kymmenettä kertaa juosta kaikkialla.
Ratkaisu voi tietysti olla myös se, ettei kaikkea tarvitse tehdä yhdessä, eikä tietenkään tarvitsekaan. Oletusarvoisesti tuolloin kannattaakin palata kohtaan 1. ja oma-alotteisesti mennä ja tehdä asioita, eikä olettaa paikallisopasta tai kuskia mukaan.
Ehkä kuitenkaan pubiruusujen ja maratoonareiden yhteiselo ei ole aina kovinkaan sujuvaa, edes lyhyellä lomalla. Jonkun on tehtävä kompromissi. Ehkä se on, että juostaan yhdessä viinitilalle vetämään loppupäiväksi maistiaisia, jos sattuisi käymään niin.
5. Joustavuus
Kaikki ei mene aina kuten Strömsössä. Voi tulla vauvan huutokohtaus, voi tulla yhtäkkiä joku arkinen asia, jonka hoitamiseen menee useampi tunti, voi olla, että huomataan, että kaupassa pitää käydä, koska myöhemmin ei vaan ehdi ja kodin jääkaappi on muuten tyhjä. Voi olla että joku sairastuu, voi olla, että aika yksinkertaisesti vaan loppuu jossain vaiheessa kesken. Voi olla, ettei kaikkien intressit kohtaa, ja pitää tehdä kompromisseja.
Ja jos tosissaan on niin, että toisella on pyöritettävänä koko arkielämä, ja toinen on lomalla, mieti, miten toivoisit, että asiat menee jos roolit ovat toistepäin. Parhaimmassa tapauksessa tietysti molemmat osapuolet voivat nautttia olemisesta yhdessä.
Jos siis käyt vieraissa, muista vähintäänkin nämä asiat.
Kiitos Noora, Arna, Artsi, Mari, Jorma, Eila, Merja ja Jussi hyvänä vieraana olemisesta ja postauksen inspiraatiosta!
Satutko omaamaan omakohtaista kokemusta aiheesta, ja pystytkö vielä jakamaan jotain lisävinkkejäkin miten yhteiselo on saatu toimimaan, erityisesti niin, että ulkomailla asuvan luokse on tultu vierailulle?
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?